torsdag den 18. september 2014

Hjemmelavet fondant

Hjemmelavet marshmallows fondant
Det der med at skulle lave hjemmelavet fondant synes jeg smager langt bedre end det der købes. Det faktisk ikke så svært at lave, det minder lidt om modellervoks. Men det når vi kommer til udrulningen at det godt kan drille en smugle. Men hvis man sørger for at sin fondant ikke er for klistret eller for tør så det nemt nok at arbejde med. 
Den her kage jeg har lavet her som er overtrukket med fondant, er min første "fondantkage" Og synes faktisk det blev et godt resultat og smagen sad også på sin plads :) 

Marshmallows fondant

15 marshmallows, gerne dem fra Haribo som man også bruger til at rist på bål 
2 spsk. olie (rapsolie) 
4 spsk. vand
Ca. 1 pk. flormelis (hold endelig igen, heller for lidt end for meget )
Hvis det skal farves, kommes farven i når det hele er smeltet, den ønsket farve og mængde efter hvor kraftig det skal være i farven. Men jo mere farve jo våd bliver din fondant og så skal der bruges mere flormelis. Du kan godt bruge frugtfarve, men så skal der bruges en del for at opnå en kraftig farve end hvis du bruger pastafarver.

En portion rækker til to runde 20 cm kager. Men tænk på du måske også vil lave pynt, og så er en portion mere til 1 stk. rund 20 cm kage + pynt. 

Lav et vandbad med en mellemstor skål der kan tåle at du bruger elpisker i med dejkroge. 
Klip skumfiduserne halvt over og kom dem sammen med olie og vand op i skålen og smelt det forsigtig over vandbadet. Det må ikke koge og begynde at tage farve, stille og roligt til det hele er smeltet ud og ingen klumper er tilbage. Rør flormelis i lidt efter lidt og ind til din elpisker med dejkrog eller du i hånden rør det ikke kan mere tager du det ud på et flormelisdrysset bord og ælter flormelis i, det vigtigt at du ikke ælter for meget i. Det skal blive ligesom modellervoks og gerne kliste en lille smule. Når du har æltet din fondant nok med flormelis, kommer du den i en frysepose eller tætlukket boks i ca. ½ time. 

Når du skal rulle din fondant ud så kan du bruge maizena majsstivelse ud på bordet, så det ikke klistre sig fast i bordet.

Lagkagebunde 

4 æg
200 g sukker
200 g mel
6 spsk kakaopulver
½ tsk bagepulver

Pisk æg og sukker til en luftig masse. Pisk herefter mel og bagepulver i æggemassen. Smør en springform på Ø25. Hæld dejen over i. Bages på 200 grader, til den er gylden -  ca. ½ time.
Lad den køle helt af inden du deler den i 3 bunde.

Hvid chokolademousse 

2 husblas
150 g. hvid chokolade
2,5 dl. piskefløde
Lyserød pastafarve 

Udblød husblassen. Hak chokoladen fint. Bring fløden i kog og tag gryden af varmen. Hæld den varme fløde over chokoladen, og rør. Vrid husblassen fri for vand og smid den ned til chokoladen/fløden. Når alt chokoladen er smeltet, dækkes cremen til med film, og stilles i køleskab minimum 3-4 timer. Pisk cremen let op, og put cremen i en sprøjtepose med tyl.

Jordbærmousse 

400 g. frosne jordbær
200 g. sukker
Saft af 2 citroner
8 blade husblas
40 g. flormelis
2 æggehvider (past.)
5 dl. piskefløde

Udblød husblas i koldt vand. Varm hindbær sammen med sukker og citronsaft. Pres vandet fra husblas og smelt det i hindbærene. Blend det hele og sigt det igennem et fint trådsigte. Når puréen er ca. 40-45 grader, piskes æggehviden stiv med flormelis og vendes i. Pisk fløden til skum, og vend også den i moussen.

Smørcreme

113 g. usaltet smør – stue temp.
113 g. smør – stue temp.
225 g. palmin – stue temp.
900 g. flormelis
3 tsk. Vanilje ekstrakt
6 spsk. Mælk

Pisk smør og palmin til en ensartet masse. Si flormelissen og pisk den i smørret lidt efter lidt - skiftevis med mælken. 
Rør cremen glat. Smør kagen op med en spartel eller smørkniv. Stil kagen i køleskabet i 10 min, så cremen stivner. Smør gerne din kage op et par gange så den bliver fin og jævn. 

Sammensætning af kagen 

Læg en lagkagebund i en form på den plade, kagen skal serveres på.

Kom jordbærmousse på. Derefter endnu en lagkagebund, så hvid chokolademousse og slut af med en lagkagebund.

Læg film over og stil den i køleskabet i mindst 4 timer, men helst natten over.

Du kan bruge en alm. springform eller en rigtig lagkageform, så kagen bliver højere.

Smør kagen op med en spartel eller smørkniv. Stil kagen i køleskabet i 10 min, så cremen stivner. Smør gerne din kage op et par gange så den bliver fin og jævn. 

Rul din fondant ud til den passer til din kage, hvis der kommer luftbobler kan du punktere dem med en tandstik. 

Når du skal pynte din kage, kan du tage en rest smørcreme, pisk gerne noget mere flormelis i den så den blive dejlig fast til at kunne sprøjtes ud i mønstre. Lav en fin kant forneden rundt om kagen for at evt. skjule den grimme kant og hvis der er huller osv.

 Når du skal sætte din fondantpynt fast kommer du lidt vand på der den skal sidde fast på kagen, du kan også bruge æggehvider. 

Kagen har godt af at stå på køl nogle timer inden den serveres. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar