søndag den 31. august 2014

Flødeboller

Sprøde flødeboller med luftig skum
Så blev der lavet flødeboller endnu engang og de var sååå flotte ind til jeg begyndte med chokoladen :( Mig og smeltet chokolade går bare ikke hånd i hånd! Må vist have mig et kursus i temperering af chokolade og så husk at brug en god chokolade samt kakaosmør som gør at chokoladen ikke bliver for tyk og ikke bliver så tung så ligesom mine endte med at bliver flade. Det slap også hurtigt op mit chokolade fordi det var så tykt, så måtte lave nogle uden chokolade og de fik et drys med kokos, lakridspulver og hakket nødder i stedet :)
Men hvis man lukker sine smukke øjne og ser bort fra udsenet så smager de sååå fantastiske og de har en super lækker sød og sprød bund og fik faktisk chokoladen til at blive sprød efter en tur i køleskabet :) 
Det her er hidtil den luftigste og faste skum jeg har lave.


Flødeboller 24 stk

250 g ren rå marcipan 

250 g sukker 
75 g vand 
110 g glykosesirup 
140 g past. æggehvider, tag dem gerne ud af køleskabet en time før
15 g sukker 
korn fra 1 vaniljestang 

Drys lidt flormelis ud på bordet så marcipanen ikke sidder fast i bordet.
Form marcipanen til en kugle og rul den fladt ud til ca. 4-5 mm tykkelse og stik nogle cirkler ud der er ca. 5 cm i diameter, jeg brugt en udstikker jeg bruger til jødekager. Hvis du slipper op så samle marcipanen igen til en kugle og rul ud.Kom alle bundene på en bageplade med bagepapir og tag en gaffel og lav lidt huller så skummet kan sætte sig i. Bag dem midt i ovnen på 190 grader i 8-9 minutter, til de får lidt kulør, men hold godt øje med dem for det går stærkt. 
Tag dem ud og lad dem køle helt af. 

Kom vand, sukker, vaniljekorn og glykosesirup  i en kasserolle og kog det op uden at det koger for voldsomt, men gerne småsimre. Når det når omkring de 110 grader så begynder du at piske æggehviderne sammen med de 15 g sukker til skum. Når den varme sukkermasse når 117 grader hælder du det ned i æggemassen i en tynd stråle mens der piskes på det højeste din elpisker kan piske. Pisk i ca. 10-12 minutter til den bliver fast og luftig. Kom skummet i en sprøjtepose med en stor tyl og tryk skummet ud på bundene. Lad dem stå og trække i 1-2 timer ved stuetemperatur inden du overtrækker dem med chokolade.
Jeg havde lidt hakket hasselnød, kokos og lakridspulver jeg kom på efter chokoladeovertrækket.  

Her er en guide til hvordan du laver den gode overtrækschokolade 
Chokolade-overtræk
 • 75 g  kakaosmør
 • 500 g  god mørk chokolade, tempereret.  58-64%
Temperering af chokolade
Hak chokoladen og kakaosmørret fint.
Smelt lidt mere end halvdelen af chokoladen samt kakaosmørret forsigtigt over et vandbad til 48-50 grader.
Den resterende chokolade kommes op i en skål, der har en passende størrelse til at dyppe flødeboller i.
Kom 2/3 af den smeltede del op i skålen med den finthakkede chokolade.  Lad de to smelte sammen.
Tilføj kun mere af den smeltede 48-50 grader varme del, hvis de to ikke naturligt smelter sammen. Temperaturen må aldrig overstige 34 grader!
Opvarm aldrig denne færdigt tempererede chokolade. Stivner den derimod for hurtigt, tilføjes en anelse mere af den 48-50 grader varme del.
Alt dette hurlumhej er for at sikre et blankt udseende og et sprødt/stift knæk.
Stil evt. flødebollerne kort i køleskabet inden de dyppes i den tempererede chokolade 
Mette Blomsterbergs opskrift


4 kommentarer:

 1. Hej! Ville blot lige pointere dine enormt smukke billeder! Det betyder så meget for en blog, at det æstetiske er på plads, og det må man sige det er hos dig. Er netop i gang med at bage dine scones. Krydser fingre for de bliver gode!
  Glæder mig til fortsat at blive inspireret af din blog, så sådan en klovn i et køkken som mig, måske kan glæde familien lidt alligevel. ;)

  mathildesunivers.blogspot.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mathilde,

   Tusind tak skal du have, for mig betyder der også meget at man bliver fanget af hvordan maden ser ud og at det bliver præsenteret flot for så får man lyst til at lave det. Sådan plejer jeg at have det når jeg kigger rundt på nettet :)
   Vi elsker scones og vil lige sige at i føtex har de nogle små chokoladeknapper der er velegnet til at bruge da de ikke smelter når de bliver bagt :)
   Jeg kan også selv være lidt af en klovn i køkkenet, men det tages med et smil det hele :D

   Mvh. Sidsel

   Slet
 2. Sæt flødebollerne i fryseren i 30 min. inden du overtrækker dem, så falder de ikke sammen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dit råd, jeg plejer at sætte dem i køleskabet en times tid, men det fordi chokoladen var alt for tyk og tung så de blev mast desværre :( Skal til at lære det med at overtrække med en god chokolade der er lidt mere tynd :)

   Mvh. Sidsel

   Slet