torsdag den 9. oktober 2014

Groft brød

Stort... rundt... groft... rustikt... sprødt... brød!
Overskriften siger vist sig selv :) Et super lækkert groft langtidshævet brød. Er begyndt at lave langtidshævet brød som er lige til at hive ud af køleskabet tidligt om morgnen.  
Så kan man lige hurtig forme det og så ind i ovnen, bum et lækkert brød til morgenmaden eller eftermiddags hyggen sammen med en kop the eller kaffe. Jeg elsker at når jeg har taget brødet ud af ovnen, at lige tag to fingre og klemmer på brødet og hører hvor sprød skorpen er blevet :) Synes det betyder meget at skorpen er god for der er også rigtig meget smag der sidder der og at den er sprød gør at mine tænder løber i vand. 

Groft brøddej 

5 g gær
4½ dl vand
50 g 5-kornsblanding 
1½ tsk salt
1½ spsk honning 
200 g fuldkorns rugmel 
130 g durum mel - kan undlades og så erstatte med hvedemel 
250 g hvedemel 

Opløs gæret med vandet.
Tilsæt 5 kornsblanding og lad det stå 5 minutter.
kom salt og honning i og opløs det der i. 
Tilsæt rugmel, durum mel og lidt af hvedemel og rør det sammen med en elpisker med dejkroge, tilsæt lidt hvedemel ad gangen til det slipper op.
 Rør dejen i ca. 10 minutter. 
Pak skålen ind i film eller stanniol og lad den stå en lille time og sæt den på køl til næste dag. 
Forvarm ovnen på 250 grader med bagesten der inde i ½ time, hvis du ikke har en bagesten så brug din bageplade. Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå den ½ time og tag den ud på et meldrysset bord, uden at ælte for meget i den former du dit brød. 
Tag bagestenen ud af ovnen og tag dejen forsigtig der over og sæt midt i ovnen. 
De første 10-15 minutter sprøjter du med jævne mellemrum med vand ind i ovnen, du behøver ikke hvis du ikke har en vandforstøver til at gøre det med. Bag den yderlig videre i 15 minutter hvor efter du så skru ovnen ned til 200 grader og lad den bage færdig i ca.18-20 minutter. Tag brødet ud af ovnen og lad den køle helt af på en bagerist. Det er vigtigt at du lader brødet køle helt af inden du spiser det, for ellers kan det være klistret og tungt inden i.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar