torsdag den 10. november 2016

Appel pie
Lækker fyldig American apple pie. 
Jeg var for noget tid siden oppe ved min far der har en kæmpe have der bugner af forskellige æblesorter bla. Ingridmarie og Bramley madæbler. Et godt æble er godt afbalanceret med det søde og det syrlige, det må jeg sige de her æbler er, men mit favorit æblesort er stadig rød aroma.

Jeg elsker æbler nu her hvor de virkelig smager af noget og de er i sæson. Jeg vil lave en lækker American apple pie med nogen af æblerne til jer og der bliver ikke et øje tørt. 


American appel pie
8 personer

Mørdej
200 g smør 
100 g sukker
300 g hvedemel 
2 tsk vaniljesukker
1 æg 

Fyld
Ca. 1 kg æbler + 1 æble eller 2 ( De skal være sød/syrlig) 
1 tsk stødt kanel
2 tsk vaniljesukker
ca. 1½-2 dl rørsukker alt efter hvor syrlig æblerne er
1 spsk smør 

Top/crumble 
60 g smør
2½ spsk rørsukker
4-5 spsk mel, til dejen ikke er for klistret med smuldre 
½ tsk vaniljesukker 

Server gerne cremefraiche eller en lækker vaniljeis til.

  • Bland alle ingredienserne til mørdej og sæt den på køl 1 time.
  • Skræl æblerne og skær dem i tynde både på ca. 1 cm tykkelse.
  • Kom æblerne på en varm pande sammen med sukker, kanel og vaniljesukker, varm det op og tilsæt smør. Lad det småsimre uden at brænde på, vendt forsigtigt og jævnligt i det. Når du har en fornemmelse af at æblerne er blevet "bløde" hele vejen igennem uden at de ved at blive til mos så tager du panden fra og lader dem stå og køle lidt af i 5 min. Æblerne skal blive karameliseret. 
  • Tag en spring form på ca. 22-23 cm i diameter og kom bagepapir i bunden.
  • Rul dejen ud så den passer til formen og næsten helt op til kanten. Dejen kan godt gå i stykker undervejs og så kan man lappe den sammen med små stykker. 
  • Kom æblestykkerne ned i så de overlapper hinanden hele tiden, hvis der er noget "sukkersovs" tilbage på panden så hæld det gerne over til slut.
  • Dejen til toppen blander du sammen til en smuldre dej og drysser over æblerne i et jævnt lag. 
  • Bag tærten midt i ovnen på 200 grader i ca. 25-30 minutter, tjek gerne til den om den skal flyttes op eller ned hvis crumblen på toppen er ved at tage for meget farve, jeg sætter den gerne helt ned i bunden de sidste 5 minutter.
  • Lad tærten køle af inden du tager den ud af springformen. Den må stadig gerne være lidt lun ind servering, så kan man tage den i ovnen i 15 min på 150 grader.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar