mandag den 22. december 2014

Småkage pyntning

Småkager med royal icing
Julesmåkager i farver og krymmel er med til at gøre det sjovt og hyggeligt. Har siddet og hygget med julemusik og bagt vanilje og pebersmåkager i spandevis. Det første gang jeg arbejder med royal icing og det nemt at arbejde med og efter nogle gange skal det nok blive super flot, men det også nemmere hvis man har de rigtige redskaber til at sprøjte den ud med. Jeg har nogle gode sprøjteposer fra Mette blomsterberg som er meget kraftig og man kan klippe en meget lille hul og sprøjte icingen ud med. Man kan også bruge forskellige tyller, men dem har jeg ikke lige i så små størrelser. Icingen er så smart at det tørrer hurtigt og bliver hårdt så er småkagerne nemme at opbevare i kagedåsen uden at de går i stykker.  


Vaniljesmåkager 
Ca. 80-90 stk

300 g hvedemel 
200 g koldt smør
100 g sukker 
korn fra en ½ vaniljestang, eller 1 tsk vaniljesukker 
1 æg

  •  Hak det kolde smør i små stykker med en kniv og bland det med sukker, mel og saml det med æggen. Ælt ikke dejen for meget så den bliver alt for blød. 
  • Tril mørdejen til en stor kugle, tryk den flad og kom den i en frysepose og sæt på køl 1 time. 
  • Tænd ovnen på 200 grader
  • Tag dejen ud på et meldrysset bord og rul den tyndt ud og stik sjove figur ud og sæt dem på en bageplade
  • Bag dem midt i ovnen i ca.7-8 minutter til de bliver lidt gyldenbrun, hold godt øje da det går stærkt
  • Lad dem køle af på en bagerist inden du sprøjter icing på dem


Peberkager 
Ca. 80-90 stk 

125 g rørsukker 
125 g smør
1 æg
20 g sirup
285 g hvedemel 
1 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt kardemomme 
2 tsk stødt kanel
1 tsk stødt nelliker 
1 tsk natron 
  • Rør smør og sukker blødt
  • Pisk æg og sirup i til en ensartet masse 
  • Bland mel med alle de andre tørre ingredienser og natron sammen og bland i smørmassen og ælt det rigtig godt sammen.
  • Kom dejen i en frysepose og sæt på køl til næste dag.
  • Kom dejen ud på et meldrysset bord og rul dejen rundt ud som ved småkagerne og stik den ud med sjove udstikker.
  • Sæt dem på en bageblade med lidt mellemrum og bag midt i ovnen på 200 grader i ca.8-10 minutter, hold godt øje da det går stærkt og de skal kun være gyldenbrune.
  • Lad dem køle helt af på en bagerist inden du sprøjter med icing

Royal icing 

Æggehvider 
flormelis 
Frugtfarver eller pastafarve 

Jeg laver den på slum og så har jeg en skål med en masse flormelis og en skål med en masse æggehvider (ca.4-5) og ca.1-1½ pakke flormelis.

  • Hæld lidt af æggehviderne op i flormelis og pisk det godt sammen med en elpisker, massen skal være tyk, men stadig kunne sprøjtes ud. Så hæld lidt af æggehviderne i af gangen så du får den rette konsistens. 
  • Del icingen op i potioner når du skal farve den og kom dem på sprøjtepose og klip en meget lille hul. Test sprøjt lige en lille smule inden du begynder for evt. luftbobler 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar