tirsdag den 18. marts 2014

Sådan regner du fiberindholdet

Bager du rigtig meget brød selv? Og er du i tvivl om hvor meget fiber der endelig er i dit brød du bager. Så kan du sagten selv regne det ud
Skriv ned og vej først alle ingredienser, der indeholder kostfibre. Fiberindholdet kan stå på næringsdeklarationen. Du kan også prøve at slå ingredienserne op på hjemmesiden www.foodcomp.dk, som er Danmarks officielle fødevaredatabank fra DTU Fødevareinstituttet.
Fiberindholdet i fuldkornshvedemel er 11,6 gram pr. 100 g mel, og fuldkornsspeltmel indeholder 8,5 gram kostfibre pr. 100 g. Til sammenligning indeholder almindelig hvedemel 3,7 gram kostfibre og speltmel 4,3 gram kostfibre pr. 100 gram
Du kan nu regne ud hvor mange gram kostfibre, hver fiberholdig ingrediens indeholder ved at gange antallet af gram kostfibre pr. 100 gram med den anvendte mængde af den pågældende ingrediens. Lægger du tallene sammen, så får du det samlede gram kostfibre i brødet. Når brødet er bagt og  dampet af, så vejer du det.

Du kender nu det færdigbagte brøds vægt og det totale fiberindhold, så du kan omregne til antal gram kostfibre pr. 100 gram brød. Du skal kende vægten af det færdigbagte brød og ikke kun den samlede vægt af ingredienserne, da en del af vandet damper væk under bagningen. Bagningen vil dermed øge indholdet af kostfibre pr. 100 gram brød fordi brødet indeholder mindre vand. 
Divider det samlede antal gram kostfibre med brødets vægt i gram med 100. Hvis brødet eksempelvis vejer 920 gram, og der er 64 gram kostfibre i alt i brødet, så indeholder brødet 7 gram kostfibre pr. 100 gram Det fremkommer ved at dividere 64 med 9,2.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar